STUKin tarkastajat oli paikan päällä ihmettelemässä tilannetta.
https://stuk.fi/-/olkiluoto-3-n-saatosauvahairio-ei-vaarantanut-ydinturvallisuutta
STUKin tarkastajat oli paikan päällä ihmettelemässä tilannetta.
https://stuk.fi/-/olkiluoto-3-n-saatosauvahairio-ei-vaarantanut-ydinturvallisuutta
Säätösauva saatiin korjattua, tehotaso palautettua normaaliksi, mutta saman tien pukkaa uutta ongelmaa. Turbiinipuolen ongelman takia tehotaso tämän päivän ajan 1220MW.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/31ab38cd-2ea0-47e0-9165-e0acfab576af/3
Painevesireaktoreissa (kuten OL3) ne ohjaussauvat on sähkömagneetilla kiinni nostimissa. Hätätilanteessa riittää, että katkoo virrat magneeteista, niin ne sauvat tippuu painovoiman takia reaktorisydämeen ja reaktio hidastuu välittömästi. Sauvojen päät on reaktorin ulkopuolella, joten niiden kiinnityksen korjaaminen onnistuu ”kuumana”.
Roottorin vaihto ei oikein onnistu hotswappaamalla. 😅 Toivottavasti se OL2 lopettaisi niiden roottoreiden pureskelun. Tuo oli toinen roottorin vaihto noin vuoden sisään. Niiden valmistamiseen kuulemma menee useampi vuosi, joten tuo on ikävän lyhyt vaihtoväli.
Edit3, 9.10.2024 klo 18.00: OL3:n reaktorin säätösauvan odottamattomaan putoamiseen liittyvän häiriön syy on selvitetty ja vika korjattu. Laitosyksikkö aloittaa tehonnoston ja palaa normaaliin tuotantoon.
Grafiitti on reaktiota kiihdyttävää ainetta, ja nykyreaktoreissa sitä ei enää käytetä, koska se on palavaa materiaalia. Säätösauvat voi olla esimerkiksi booria tai kadmiumia, koska ne pystyy absorboimaan suuren määrän neutroneja. Ala-asennossa ne tosiaan hidastavat reaktion kutakuinkin pysähdyksiin, ja estävät reaktion ”käsistä lähdön”.
Nordpooliin päivitettiin tieto tuosta n. 390MW tehotasosta. Tehon pitäisi nousta 1220MW:hen noin klo. 18 tänään, ja huomenna klo. 01 sen pitäisi palata normaaliin. Eli ei ilmeisesti ole mistään rikkoontumisesta kyse.
Onneksi Loviisa 1 starttaa ennakkotiedoista poiketen jo tänään klo. 18. Jos tuo OL3:n vikatila sattuu jatkumaan pidempään, niin ei ole ihan niin suuri puutos sähköntuotannossa.
Erikoista tässä on se, että tuo OL2:n roottori hajosi viime vuonna samoihin aikoihin. Toivottavasti nuo keksii syyn noille rikkoontumisille. Vähän huono tahti tuollain yks roottori per vuosi, jos niiden valmistamiseen menee useampi vuosi.
En itsekään mikään asiantuntija ole, mutta yksi ero polttoaineissa ainakin on sen puhtaus ja väkevyys. Aina kun maaperästä louhitaan jotain ainetta, niin se ei koskaan ole puhdasta, vaan siinä on vääjämättä seassa erilaista muuta maa-ainesta. Louhittu uraanimalmi käy läpi useita prosesseja, joilla uraani saadaan erotettua muusta aineesta (tätä kutsutaan rikastamiseksi), ja muutettua reaktorille sopivaan muotoon. Valtaosa luonnossa esiintyvästä uraanista on sen isotooppia uraani-238:aa, joka ei sovellu ydinpolttoaineeksi. Uraani pitää väkevöidä reaktorille sopivaan väkevyyteen, eli siten, että siinä on oikea määrä uraani-235:ttä.
Tämä lakihan siis velvoittaa kaikkia chatti-ominaisuuden sisältäviä sovelluksia vaatimaan, että käyttäjä hyväksyy lähetettyjen kuvien, videoiden ja linkkien tarkastuksen. Jos käyttäjä ei suostu siihen, niin hän voi lähettää ainoastaan tekstiviestejä. Viesti voidaan lähettää päästä-päähän salattuna, mutta kuvat, ym. tarkastetaan erikseen. Tuota tarkastusta tuskin tehdään laitteessa, vaan kyseinen sisältö lähetetään sovelluksen kehittäjän palvelimelle, jossa jonkinlainen tekoälyvirveli tarkastaa sen. Ja, jos hälytyskellot alkaa soimaan, niin kuva ja sen lähettäjä käsitellään kehittäjän omien käytäntöjen mukaisesti. Kehittäjän resursseista ym. riippuen merkityt kuvat mahdollisesti tarkistaa joku ihminen, mikä esimerkiksi avaa erilaisia mahdollisuuksia kuvien väärinkäytöksille. Ja palvelinten ja muiden tietojärjestelmien mahdolliset tietoturvapuutteet lisää omat mausteet soppaan.
Aiheeseen melkein liittyvä tarina, muistaakseni Cory Doctorowin The Internet Con -kirjasta. Tarinan päähenkilö huomasi lapsensa sukuelimessä, tai sen välittömässä läheisyydessä, jonkinlaisen ihomuutoksen, ihottuma, tmv. Hän soitti asiasta lääkärille, joka ohjeisti ottamaan ihomuutoksesta kuvan, ja lähettämään sen sairaalan nettisivujen kautta lääkärin tarkastettavaksi. Ongelma tässä on, että kamera nykyään tarkoittaa kännykkää, ja kännyköiden vakiokamerasovelluksilla on oletusasetuksilla tapana lähettää kuvat johonkin pilvipalveluun. Pilvipalvelun avulla käyttäjä voi esimerkiksi katsella ottamiaan kuvia muilla laitteilla. Tuo kuva sai Googlen hälytyskellot soimaan. Google teki asiasta rikosilmoituksen, lähettäen kuvan ja kuta kuinkin kaiken tiedon mitä Google oli kerännyt päähenkilöstä vuosien mittaan. Virkavalta hylkäsi tapauksen suurinpiirtein saman tien kun he katsoivat kuvaa. Google sen sijaan päätti tuhota päähenkilön Google-tilin ja lopettaa hänen kaikki asiakkuudet. Tarinan päähenkilö oli melko syvästi sitoutunut Googlen ekosysteemiin, käyttäen mm. Gmailia, Google Driveä ja Google Authenticatoria, minkä lisäksi hänellä oli puhelinnumero ja nettiliittymä Googlen kautta. Hän siis menetti kaikki tiedostot (sähköpostit, kuvat, ym.) niiltä osin kuin niistä ei ollut kopioita muissa palveluissa tai laitteissa. 2FA:ta (Google Authenticator) käytetään usein hiukan tärkeämpien käyttäjätilien suojaamiseksi. Ja, koska hän menetti sekä sähköpostiosoitteensa, että puhelinnumeronsa, niin hän menetti mahdollisuudeen pelastaa koko joukon erilaisia käyttäjätilejä. Kaiken tämän sekametelisopan jälkeen Google ei suostunut auttamaan päähenkilöä millään tavalla, vaikka oikeuslaitos ei edes epäillyt hänen tehneen mitään laitonta.
Tuosta tarinasta voinee oppia asian tai kaksi. Mielenkiintoista nähdä, minkälaisia tilanteita tuon uuden lain myötä tulee.
Raparperiä syödessä kannattaa muistaa, että se sisältää suuren määrän oksaalihappoa, noin 300mg:stä jopa 1400mg:hen per 100g. Turvallinen päivittäinen oksalaattien saanti on noin 200mg. Oksaalihappo ei tuhoudu kuumentamalla, vaan se ainoastaan liukenee osittain veteen kasvia keitettäessä. Oksaalihappo sitoo mineraaleja, erityisesti kalsiumia, mikä on välttämätön mineraali mm. hermoston toiminnalle. Kalsiumoksalaatit saattavat vaurioittaa munuaisia, aiheuttaa munuaiskiviä tai muuta vahinkoa eripuolilla elimistöä. Oksalaatteja on myös muissakin kasveissa, esimerkiksi monet tumman vihreät lehtikasvit, kuten pinaatti, sisältävät suuren määrän oksalaatteja.
Jos alkoholilimsoja verrataan, niin eiköhän niissä noin suunnilleen sama määrä ole sokeria, alkoholin valmistustavasta riippumatta. Tai jotain muuta makeutusainetta, mutta kutakuinkin kaikki makeutusaineet (sokeri mukaanlukien) ovat tavalla tai toisella ihmiselle pahasta. Juurikin ne “ylimääräiset” aineet mitä marjoista, ym. jää siihen juomaan on se ero alkoholilimsojen ja oikeasti käymisteitse valmistettujen juomien välillä. Esimerkiksi, punaviiniä pidetään “terveellisimpänä” alkoholijuomana sen sisältämien polyfenolien takia, ja hiivat ja muut mikrobit (lajikkeista riippuen) ovat hyväksi suoliston mikrobiomille. Suuri osa alkoholilimsoista sen sijaan on ultraprosessoitua sokerivettä, eli siis limsaa, johon on lisätty alkoholia. Mutta, “terveellinen” on vaikea käsite alkoholijuomien kohdalla, koska alkoholi on ihmiselle myrkyllistä.
Alkoholilimsoilla tarkoitan siis lonkeroita, suurinta osaa siidereistä ja mitä lie juomasekoituksia kaupoissa myydäänkään.
Onneksi kuitenkin valmistustaparajoitus jää voimaan niin tytöt pelastuu kun tislatusta viinasta sekoitetut 8% juomat ei pääse hyllyille. Tislaamatta tehty 8% juoma on tietysti aivan eri asia, siinä kun ei ole VIINAA.
Itsekään en ymmärrä sitä kielenkäyttöä, kun sanotaan, että “limuviinat” on kielletty, mutta samalla viinipohjaiset limsat sallitaan. Siinä sentään olisi edes jotain terveysperustetta, jos käymisteitsevalmistetut juomat (viinit, oluet, aidot siiderit) sallittaisiin ja alkoholilimsat kiellettäisiin.
E: Tuo siis liittyen noihin vahvempiin juomiin. Ei kaikkia alkoholilimsoja tartte kieltää. Vaikka ei kai siitäkään mitään kansanterveydellistä haittaa olisi.
Välittömästi tilanteen jälkeen aloitetuissa häiriöselvityksissä syyksi on paljastunut generaattorin tiivisteöljyn ja vetyjäähdytteen paine-eromittauksen vikaantuminen. Laitos toimi tilanteessa suunnitellusti turvallisuusperusteiden mukaan. Mittaustiedot on nyt palautettu käyttöön.
Sen pitäisi palata tuotantoon huomenna noin klo. 01.00 (eli muutaman tunnin päästä), ja saavuttaa maksimiteho noin 12 tuntia myöhemmin.
Huomisen hinnat ei onneksi ole tätä päivää huonommat. Mutta, eipä sitä tuulivoimaakaan taida tällä viikolla olla erityisen paljoa tarjolla, edes länsinaapureilla. Jos tuo huolto venyy, niin sähköpörssi saattaa olla melkoista vuoristorataa tämän viikon ajan.
Onneksi se OL1:n huolto venyi kesäkuun puoleen väliin asti. Hyvällä tuurilla se(kin) venyy. Senhän piti alkuperäisen suunnitelman mukaan päättyä eilen. Ja ei se OL3:kaan ole täysin selvillä vesillä vielä. Se ei minun nähdäkseni ole huollon päättymisen jälkeen kertaakaan tuottanut maksimimäärää sähköä (maksimiteho on muutenkin ollut alennettuna järjestelmäsuojan takia). Ne aloitti juuri hetki sitten suorittamaan turbiinipuolen venttiilitestiä - pari tuntia aikataulusta jäljessä - alennetun tehontuotannon aikana.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/91c0c778-5826-412a-9f96-67835feacecd/ https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/
Stupid Differently. Apple’s new slogan.